Velikonoční beránek, který zmizí ze stolu skoro rychleji, než jej stihnete vyndat z trouby!
Lehký, nadýchaný a krásně voňavý po citronu. Tenhle beránek na vašem velikonočním stole nesmí chybět – ať už jej posypete cukrem, polijete citronovou polevou nebo ozdobíte mandlemi a barevnými vajíčky.
Recept je navíc snadný, takže se určitě povede i začátečníkům! 😉
Ingredience:
-
4 vejce
-
kůra a šťáva z 1 citronu
-
1 sklenice cukru (180 g)
-
1 lžíce vanilkového cukru
-
1 sklenice hladké pšeničné mouky (160 g)
-
1/2 sklenice bramborového škrobu (90 g)
-
1 lžička prášku do pečiva
-
na vymazání formy: 1 lžíce másla a asi 3 lžíce strouhanky nebo mletých ořechů či mouky
Postup:
-
Vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu (lépe se vyšlehají).
-
Připravte si střední formu na beránka, vymažte ji 1 lžící másla a vysypte strouhankou, mletými ořechy nebo moukou. Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu).
-
Ghíčko rozpusťte. Do vlažného tuku přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, odložte stranou.
-
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne světlá, hustá a nadýchaná hmota. Během šlehání přidejte vanilkový cukr.
-
Do druhé mísy prosejte hladkou mouku spolu s bramborovým škrobem a práškem do pečiva, promíchejte.
-
Do vyšlehaných vajec přidejte moučnou směs a krátce promíchejte na nízkých otáčkách mixéru, dokud se suroviny nespojí do hladkého těsta.
-
Do těsta vlijte ghí máslo a promíchejte mixérem, dokud nevznikne hladké těsto s konzistencí podobnou pudinku.
-
Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do trouby na cca 40 minut (nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá).
-
Po upečení vyjměte a nechte vychladnout.
-
Po vychladnutí beránka vyklopte na servírovací talíř, posypte moučkovým cukrem nebo ho polijte polevou a ozdobte dle vlastní fantazie.