Velikonoční beránek

Velikonoční beránek, který zmizí ze stolu skoro rychleji, než jej stihnete vyndat z trouby!

Lehký, nadýchaný a krásně voňavý po citronu. Tenhle beránek na vašem velikonočním stole nesmí chybět – ať už jej posypete cukrem, polijete citronovou polevou nebo ozdobíte mandlemi a barevnými vajíčky.

Recept je navíc snadný, takže se určitě povede i začátečníkům! 😉

 

Ingredience:

  • 4 vejce

  • 200 g Original Pure Ghí z Colostra

  • kůra a šťáva z 1 citronu

  • 1 sklenice cukru (180 g)

  • 1 lžíce vanilkového cukru

  • 1 sklenice hladké pšeničné mouky (160 g)

  • 1/2 sklenice bramborového škrobu (90 g)

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • na vymazání formy: 1 lžíce másla a asi 3 lžíce strouhanky nebo mletých ořechů či mouky

 

Postup:

  1. Vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu (lépe se vyšlehají).

  2. Připravte si střední formu na beránka, vymažte ji 1 lžící másla a vysypte strouhankou, mletými ořechy nebo moukou. Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev, bez horkovzduchu).

  3. Ghíčko rozpusťte. Do vlažného tuku přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, odložte stranou.

  4. Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne světlá, hustá a nadýchaná hmota. Během šlehání přidejte vanilkový cukr.

  5. Do druhé mísy prosejte hladkou mouku spolu s bramborovým škrobem a práškem do pečiva, promíchejte.

  6. Do vyšlehaných vajec přidejte moučnou směs a krátce promíchejte na nízkých otáčkách mixéru, dokud se suroviny nespojí do hladkého těsta.

  7. Do těsta vlijte ghí máslo a promíchejte mixérem, dokud nevznikne hladké těsto s konzistencí podobnou pudinku.

  8. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do trouby na cca 40 minut (nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá).

  9. Po upečení vyjměte a nechte vychladnout.

  10. Po vychladnutí beránka vyklopte na servírovací talíř, posypte moučkovým cukrem nebo ho polijte polevou a ozdobte dle vlastní fantazie.