Vánoční kapr tradičně i trochu jinak

Vánoční kapr patří k tradičním symbolům Vánoc a na Štědrovečerním stole nesmí chybět. Proto jsme si pro Vás připravili dva recepty, jeden velmi tradiční, a druhý trochu neobvyklý.

 

Smažený Štědrovečerní kapr na Original Pure Ghí másle

Suroviny: 

  • 2kg filetů z kapra (cca 2ks na porci)
  • 1 hrnek hladká mouka
  • 2 ks vejce
  • 0,2l mléka
  • 1 hrnek strouhanka
  • sůl
  • Original Pure Ghí máslo z colostra

 Postup:

  • Kapra osolíme a necháme odležet v ledničce.
  • Připravíme si do jedné misky hladkou mouku, do druhé rozšleháme mléko s vejci a do třetí strouhanku.
  • Filety osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejci a strouhance, a pak znovu v mouce a vejcích a na závěr zlehka ve strouhance.
  • Obalené porce rozložíme vedle sebe (neukládáme na sebe, aby porce kapra neprovlhly).
  • V hlubší pánvi rozpálíme Original Pure Ghí máslo z colostra, vložíme porce kapra a pomalu smažíme po obou stranách, dokud vánoční kapr nezíská zlatavou barvu.

 

Pečený kapr s pórkem, česnekem a Original Pure Ghí máslem

Suroviny:

  • 800 g filet z kapra
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 g Original Pure Ghí másla z colostra
  • hrst pórku nebo jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

  • Filet z kapra osolíme, okmínujeme, z obou stran pokapeme citronem a necháme odležet v ledničce.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C.
  • Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
  • Filety posypeme na plátky nakrájeným pórkem, česnekem a přidáme trochu Original Pure Ghí másla z colostra.
  • Pečeme v troubě přikryté 30 minut.
  • 5 minut před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.