Galette s ovocem

Suroviny na 2 galetky:

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do robota a nechte na nejnižší výkon pomalu prodělávat, než se vše krásně spojí. Výsledné těsto musí být krásně hladké a měkké jako modelína.
  2. Zabalte ho do potravinové fólie nebo sáčku a dejte ho alespoň na hodinu do lednice aby se odleželo, zatuhlo a lépe se s ním pracovalo.
  3. Studené těsto rozdělte na dvě části, dejte je mezi dva archy pečícího papíru a rozválejte asi 3 mm silnou placku. Těsto nemusí být dokonale kulaté, pokud by se vám ale na okrajích třepilo, můžete ho prsty dotvarovat a pak ještě jednou přejet válečkem, aby bylo všude stejně silné.
  4. Připravte si ovoce (záleží na vás, jestli vezmete třešně, jahody, broskve...), nakrájejte ho na větší kousky a smíchejte se lžící kukuřičného škrobu. Ten pojme část vlhkosti s ovoce a díky tomu se vše lépe spojí.
  5. Těsto posypejte trochu ovesné mouky nebo strouhanky (šťáva, kterou ovoce pustí, se krásně vpije a díky tomu nebude těsto rozblemcané) a nechte asi 3 cm okraj, který budete potom překládat přes ovoce.
  6. Na ovesnou mouku nebo strouhanku potom dejte vrstvu ovoce a okraj opatrně přehněte směrem doprostřed. Vytvoří se vám tak koláče, který udrží ovoce na místě, a případná šťáva vám nevyteče ven.
  7. Koláč pečte 25 minut na 180°C a pak ho nechte na plechu vychladnout.

Tip: Galetku podávejte se smetanovou vanilkovou zmrzlinou, která krásně podtrhne celý dezert.