Cibulová marmeláda je naprostá delikatesa. Je sladká s lehce slaným podtónem, jemně karamelová a s pořádnou porci umami – i z obyčejného burgeru nebo sendviče udělá chuťový zážitek, na který nezapomeneš. A to není vše – skvěle ladí ke grilovanému masu, pečenému sýru nebo třeba na čerstvý chleba s máslem. Věřte, že doma po ní talíře zůstanou doslova vyleštěné.
Navíc je její příprava opravdu snadná. Stačí ti čtyři základní ingredience, trocha času a pevná vůle nesníst ji hned z pánve.
Suroviny:
- 1 kg červené cibule
- 150 ml vývaru
- 50 ml medoviny
- sůl a provensálské bylinky
- COLVIA Original Pure Ghí z colostra
- volitelné – lžíce medu
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Pokud máte, použijte mandolínu.
- Ve větším hrnci rozpusťte dvě lžíce ghí a cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte.
- Jakmile začne hnědnout, můžete přidat med a nechat ho zkaramelizovat – pokud chcete marmeládu sladší.
- Když je cibule hnědá a odpaří se z ní většina tekutiny, přidejte medovinu a nechte ji úplně svařit.
- Přidejte na dvakrát vývar a vždy ho nechte vyvařit.
- Jakmile bude mít marmeláda požadovanou konzistenci, přidejte sůl a bylinky.
- Ještě horkou marmeládu zavřete do skleniček a otočte dnem vzhůru, aby se skleničky zatáhly a marmeláda tak vydržela déle.
- Skladujte v lednici.
Tip! Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu mletého chilli a nebo lžičku srirachy.